Topic: UYANIK OLDUÐU ZAMAN ÞEHVETÝYLE VE UYKUSUNDA KIZ KARDEÞÝYLE (CÝNSEL ÝLÝÞKÝYE GÝREREK) ÝHTÝLAM OLMAKLA SIKINTI ÇEKEN BÝR GENÇ
Timeline: 2013-02-27 17:13:03
UYANIK OLDUÐU ZAMAN ÞEHVETÝYLE VE UYKUSUNDA KIZ KARDEÞÝYLE (CÝNSEL ÝLÝÞKÝYE GÝREREK) ÝHTÝLAM OLMAKLA SIKINTI ÇEKEN BÝR GENÇ
Islamic Rulings - Living Shariah Verdicts
Islamic Questions & Answers
Ben, gücüm yettiði kadarýyla dâima en iyi müslüman olmaya çalýþýyorum, namaz kýlýyorum, oruç tutuyorum ve gücüm yettiði kadarýyla Kur'an okuyorum.Þimdi 16 yaþýnda bir gencim ve bu yaþta olan bir gençten çokça menî (sperm) çýkmaktadýr.Bu olay da birçok yollarla olmaktadýr. Örneðin elle boþalmak (masturbasyon yapmak) ve ihtilam olmak (rüyâlanmak) gibi... (Bu durum, baþka yollarla menî çýkmadýðý takdirde bende haftada bir veya iki defa olmaktadýr.) Þimdilerde ise birisi rüyâsýnda güzel bir kýzla ihtilam olmaktadýr. Dediðim gibi ben, iyi müslüman olmaya çalýþýyorum. Bundan dolayý kýzlarýn güzelliðine bakmýyorum. (Çünkü bu haramdýr.) Ben, sadece mahremlerime bakýyorum, onlarý görüyor ve (tabi ki þehvetsiz olarak) onlarla konuþuyorum. Ýþte bunlardan birisi de kýz kardeþimdir, kendisi çok güzel ve câzibelidir.Onu hergün görüyorum. Çünkü bizler nihayetinde kardeþiz.
Ama uykumda (rüyamda) onu hayal ediyorum. Bu olay, beni hasta olmama sebep olmaktadýr, bundan nasýl kurtulacaðýmý da bilemiyorum.Çünkü kýz kardeþim benimle birlikte ayný evde yaþamaktadýr. Uyku sýrasýndaki rüyalarý savmak ve onlardan kurtulmak da mümkün deðildir. Meninin de bu sebeple dýþarý çýkmasý gerekir. Bu problemi çözmeye çalýþýyorum. Bana bu konuda yardýmcý olursanýz size teþekkür edeceðim. Ben bu sorunun çözümü için iki yol buldum, acaba bu iki yol güzel midir? - bu iki yol, zannýmca kýz kardeþinizle uykuda birleþmenizden daha iyidir-. Birincisi: Rüyamda kýz kardeþimin yerini almasý için, güzelliði hoþuma giden bir kadýn sanatçýya veya baþka güzel bir kadýna bakmalýyým. Bu yol iyi midir?
Cevabýnýz hayýr ise, niçin iyi deðildir? Ben, kýz kardeþimi rüyamda görmektense, bu yolun daha iyi olduðuna eminim.
Ýkincisi: Aklýmda hiç kimseyi veya herhangi bir resmi hayal etmeden elle boþalayým. Bunu da sadece bir defa yapayým ki menim dýþarý çýksýn. (Bu, gücüm yettiðimce rüyamda kýz kardeþimle birlikte olmaktan kurtulmam demektir.) Biliyorum ki elle boþalmak (masturbasyon yapmak) haramdýr. Fakat ben, bu yolun rüyamda kýz kardeþimle birlikte olmaktan daha iyi olduðunu görüyorum. Bu, gerçekten çok zor bir durumdur. Acaba bu, Allah Teâlâ'dan beni bir imtihaný mýdýr? Bu konuda beni bilgilendirmenizi ricâ ediyorum. Hangisini yapmalýyým?
Cevabýnýz hayýr ise, o halde ne yapmam gerekir?
Soruma acele cevap vermenizi ricâ ediyorum.
Hamd, Allah Teâlâ'yadýr.Birincisi:
Soru soran kardeþim, bu yaþta sizi kendisine itaat etmeye muvaffak kýlmasý, Allah Teâlâ'nýn size olan bir lütuf ve ihsanýdýr.
Yine,kendisine itaat konusunda ihmalkâr ve kusurlu davranmanýzdan ve yapmamanýz gereken þeyleri yapmanýzdan dolayý sizi kýnayan "Nefs-i Levvâme" nasip etmesi, Allah Teâlâ'nýn size olan bir lütuf ve ihsanýdýr.
Rab Teâlâ'dan gelen bu iki nimete, hem kalple, hem sözle, hem de amelle þükretme gereði vardýr. Özellikle de sizin bu yaþta, þehevî akýmlarýn çevrenizdeki gençleri nasýl kendisine çektiklerini ve onlarýn hevâ, dalâlet ve yoldan çýkma denizlerinde boðulduklarýný gözlerinizle görmektesiniz.
Ýkincisi:
Bilmeniz gerekir ki ihtilam olma (rüyâlanma) olayý, kadýnlar, erkekler, bekârlar ve evlilerin hepsinde olmaktadýr. Yine, uykudan önce duâ ve zikirleri okuyan kimselerde olduðu gibi, bunu yapmayanlarda da olmaktadýr.Ýnsanýn uykusunda gördüklerinden dolayý kendisine hiçbir günah yoktur. Çünkü insan, onun hakkýndan gelme veya onu baþýndan savma gücüne sahip deðildir. Bu gibi þeyden dolayý müslüman sorumlu tutulup hesaba çekilmez.Ayný þekilde müslüman uykusunda yaptýðý itaat ve ibâdetlerden dolayý kendisine ecir verilmez. Nitekim uyuyan kimse, uykusundan uyanýncaya kadar kendisinden sorumluluðun kaldýrýldýðýna dâir Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den sahih hadis gelmiþtir.
Bu sebeple uykunuzda gördüðünüz þeyden dolayý strese kapýlmamanýz gerekir. Endiþe etmeniz ve önem vermeniz gereken þey, uyanýk olduðunuz zaman yaptýðýnýz þeylerdir. O da -sorunuzda zikrettiðiniz gibi- kýz kardeþinizle ihtilam olma probleminin tedâvisi için teklif ettiðiniz þeylerdir.Yaptýðýnýz bu iki teklif de haramdýr ve bunlarý yapmanýz size helal olmaz.Kadýn artistlere, kadýn þarkýcýlara veya fitneye düþüren baþka kadýnlara bakmanýz mübah deðildir. Bunun haram olduðuna dâir (1774) nolu sorunun cevabýna bakabilirsiniz.
Ayný þekilde elle boþalmanýz (masturbasyon yapmanýz) da mübah deðildir. Bunun haram olduðuna dâir (329) nolu sorunun cevabýna bakabilirsiniz.
Bu davranýþýn (kadýnlara bakmanýn ve elle boþalmanýn) haram olan fiillerden olmasý, size hiçbir fayda vermeyecek ve uykunuzda ihtilam olmanýza engel olamayacaktýr. Yukarýda da size zikrettiðimiz gibi, þehvetlerini helallerine (eþlerinin ferclerine) boþaltan evli erkekler bile ihtilam olabilmektedirler.
Bilmelisiniz ki kýz kardeþinize þehvetle bakmanýz, (baþka kadýnlara bakmanýzdan) daha þiddetli haramdýr. Haram olmakla birlikte kýz kardeþinize bakýþýnýz, hiç þüphe yok ki uykunuzda gördüklerinizle kuvvetli bir ilgi ve alakasý vardýr.
Bilindiði gibi uykuda görülen bazý þeyler, kiþinin uyanýk iken nefsinin o þeyi yapmaya kendisini iknâ etmeye çalýþmasý sonucunda olmaktadýr. Bu da kýz kardeþinize -veya baþka bir kadýna- haram olan bakýþýnýz ve uyumadan önce cinsel þeyleri düþünmeniz, o þeyi rüyânýzda görmeye götürebilir demektir.Bunun içindir ki ilim ehlinin bu gibi þeylerle imtihan olunan kimseye vasiyetlerinden birisi, uyumadan önce abdest almasý, Âyete'l-Kürsî'yi okumasý, cinsel ve þehevî þeyleri düþünmeyi terketmesidir. Eðer bundan sonra rüyâsýnda hoþlanmadýðý bir þeyi görürse, uyanýk iken ihmalkâr ve kusurlu davrandýðý þeylerden dolayý kendini kýnamaz. Buna dikkat etmelisiniz ve bu konuda uyanýk olmalýsýnýz.
Rüyâ yorumlayan uzman kimselerin zikrettikleri þeylerden birisi de, rüyânýzda gördüðünüz bu gibi þeyler, þeytanýn amelinden baþka bir þey deðildir. Onu uyanýk iken yapmanýzý size kolaylaþtýrmak içindir. Bu, dikkat etmeniz gereken tehlikeli bir durumdur.
Belki de rüyanýzda gördüðünüzün benzerini,þeytan baþka yollarla, fakat ayný amaçla size gösterebilir.Bu; "þeytanýn, ihtilamla yakýn iliþkisi vardýr" diyenlerin bu sözüne tamamen uymaktadýr.
Uyanýk iken kýz kardeþiyle iffetli ve þerefli bir þekilde yaþayan, fakat uykusunda kendisini onunla cinsel iliþkiye girmiþ olarak gören kimse ile uyanýk iken kýz kardeþine þehvet ve yoldan çýkaran bakýþla bakan, uykusunda da kendisini onunla cinsel iliþkiye girmiþ olarak gören kimse arasýnda ne kadar büyük fark vardýr. Zirâ birincisi korkup uykusundan endiþe eder ve böyle bir þeyin uyanýk iken meydana gelmesini imkansýz görür. Fakat bunun aksine uyanýk iken kýz kardeþiyle büyülenip yoldan çýkan kimse böyle deðildir. Zirâ þeytan, onu uyanýk iken býrakmadýðý gibi uykusunda da býrakmaz.
Üçüncüsü:
Bazý uzman doktorlar, -bu sorunun belirtilerinin tefsiri hakkýnda âlimler arasýnda görüþ ayrýlýðý olduðunu kabul etmekle birlikte-, insanýn uyanýk iken bazý þeyleri yapmasý, kendisinin uykuda ihtilam olmasýna sebep olabileceðini belirtmiþlerdir.
Örneðin; haram olan kadýnlara bakýþ, cinsel ve þehevî þeyleri düþünmek, uykudan önce idrara çýkmamak (küçük absetini gidermemek) ve mideyi yemekle doldurmak gibi.
Eðer bütün bunlardan kurtulur, abdestli olarak ve uykudan önceki duâ ve zikirleri okuyarak uyursanýz, sizi uykunuzda rahatsýz eden þeylerden kurtulmanýz ümit edilir.
Dördüncüsü:
Probleminizin kökten çözümü; evlenmektir. Eðer evlenemezseniz, nefsi terbiye eden ve sizi haram bir fiili iþlemekten alýkoyacak olan takvâya ileten þey, oruç tutmalýsýnýz. Bu iki þey, Peygamberimiz Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sizin gibi gençlere bir vasiyetidir.
Nitekim Abdullah b. Mes'ud -Allah ondan râzý olsun- þöyle demiþtir:
(( كُنَّا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَبَابًا لا نَجِدُ شَيْئًا، فَقَالَ لَنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ! مَنِ اسْتَطَاعَ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ؛ فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ، وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ، وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ؛ فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ.))
[رواه البخاري]
"Biz, (evlenmek için) hiçbir þey bulamayan gençler idik. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bize þöyle buyurdu:
- Ey gençler topluluðu! Evlenme imkânýna sahip olan ve buna gücü yeten evlensin. Çünkü evlilik, (harama bakmaktan) gözü sakýndýrýr ve (harama düþmekten) iffeti korur. Evlenmeye gücü yetmeyen ise oruç tutsun.Çünkü oruç,(harama düþmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 4779.Müslim; hadis no: 1400).
Bu konuda (9208) nolu sorunun cevabýna bakabilirsiniz. Bu sorunun cevabýnda ihtilamýn doðal bir durum olduðu ve insanýn ondan sorumlu tutulmayacaðý açýklanmýþtýr.
Yine, (20229) nolu sorunun cevabýna bakabilirsiniz. Bu sorunun cevabýnda gözü harama bakmaktan sakýndýrmanýn yollarý açýklanmýþtýr.
Yine, (20161) nolu sorunun cevabýna bakabilirsiniz. Bu sorunun cevabýnda þehvet problemini çözmenin ve onu baþka tarafa yönlendirerek ondan kurtulmanýn yolu açýklanmýþtýr.
Yine, (39768) nolu sorunun cevabýna bakabilrisniz. Bu sorunun cevabýnda bu kötü âdetin bedene, akla, yüze ve hâfýzaya verdiði sýhhî etkilerini (zararlarýný) zikrettik. Ayrýca bu soruda bu problemden kurtulmanýn ve ona düþmemenin yollarýný zikrettik.
Beþincisi:
Kýymetli kardeþim, eðer bu problem sizi çok uðraþtýrmýþ ve kýzkardeþinizden yana þeytan sizin kalbinize o fikir ve düþünceleri yerleþtirmiþ ise, kýz kardeþiniz olmasýna raðmen bu konuda çok ihtiyatlý davranýp ona çok bakmamalý ve onunla baþbaþa kalmamalýsýnýz. Ona, önünüzde giyeceði elbiseleri konusunda gevþek davranmamasýný emredin. Çünkü insanýn mahremleri (nikahý kendisine haram olan kadýnlar), zinetlerini (süslerini) gösterme konusunda ayný derecede deðildirler. Kocaya gelince, kadýn bütün zinetini kocasýna gösterebilir. Kadýnýn babasý ve kardeþi gibi kocasýnýn dýþýndakilere gelince, onlara, elin bilekten dirseðe kadar olan bölümü ve boyun gibi, genellikle görünen þeylerin dýþýndaki yerlerini gösteremez. -Sizin probleminiz gibi geçici problem þöyle dursun-, bu hüküm, aslî olan hükümdür.
Hakkýnda konuþtuðumuz problem gibi, geçici baþka bir durum olduðu zaman, ondan çok sakýnmak, ona karþý daha dikkatli olmak ve tesettüre daha çok riâyet etmek gerekir. Fakat kýz kardeþinizin aklýnýza düþüren ve bakýþlarýnýzý cezbedici bir durumda olmamasý gerekir. Kýz kardeþinizi, -mümkünse aklýnýza gelen ve uykunuzda gördüðünüz þeye iþaret etmeksizin - anne ve babanýz kanalýyla böyle yapmaya yönlendirmeye çalýþmalýsýnýz.
Büyük âlim Ýbn-i Kattn -Allah ona rahmet etsin- þöyle demiþtir:
"Soru: Ýster büyük olsun, isterse küçük olsun, mahreminin sadece yüzüne, ellerine ve ayaklarýna bakýyorsa, bu, -âlimler arasýnda görüþ ayrýlýðý olmaksýzýn- câizdir. Bu, kadýnýn iþ yaparken vücudundan görünen bir þeydir. Ancak mahreminin bu uzuvlarýna þehvetle bakmasý bunun dýþýndadýr ki, bunun haram olduðunda þüphe yoktur. Zannedersem âlimler arasýnda bu konuda görüþ ayrýlýðý da yoktur. Ýbn-i Abdilberr bunun haram olduðuna hükmetmiþ, hiç kimse de bu konuda ona muhalif olmamýþtýr." ("en-Nazar fî Ahkâmi'n-Nazar"; s: 312).
Þâfiî olan Ebu Bekr el-Hýsnî þöyle demiþtir:
"Ýnsanýn mahremlerine þehvetle bakmasý, -âlimler arasýnda bu konuda hiçbir görüþ ayrýlýðý olmaksýzýn- haramdýr." ("Kifâyetu'l-Ahyâr"; c: 1, s: 460).
Allah Teâlâ en iyi bilendir.
**{Legacy activities, comments etc counter: 1703; topic series: 2; forum: MediaTurkish; language: turkish; associated: 2- /*}