Topic: Dualar ve müslüman çocuk
Timeline: 2013-02-27 16:34:20
Dualar ve müslüman çocuk
Islamic Rulings - Living Shariah Verdicts
Islamic Questions & Answers
Çocuklarýmýza gece-gündüz dualarýný nasýl öðretiriz?
Bütün övgüler Allah’adýr.
Çocuk üç ve dört yaþýnda sabah-akþam, uyku, yemek ve içecek dualarýný telkin etmeli. Çocuklar dualarý dinleyecek, onlarý ezberleyecek ve pratikte uygulayacak. Ruhunu Allah ile saðlam bir bað ile baðlayacak. Ruhu geliþecek ve fýtratý sapmadan beri olacaktýr.
Ailelerden biri gezi için bir mesire yerine gittiler. Oraya vardýklarýnda çocuk hýzla inip oraya buraya koþmaya baþladý. Koþarak annesine geldi ve þunu sordu: bu yerde söylenecek dua nedir?Burada bilinmesi gereken durum dualardan kast edilen Allah Resulü sallallahu aleyhi ve selemden varid olan dualardýr. Havle bintu Hâkim (r.a.) dedi: Allah Resulünden þunu söylediðini iþittim: Kim bir yere inerse sonra þunu derse: Yarattýklarýnýn þerrinden Allah’ýn tam sözlerine sýðýnýrým. O yerden uzaklaþýncaya kadar hiçbir þey ona zarar vermez. Muslim rivayet etti.
Çünkü bu çocuk bir müslümanýn zamana özel bazý belirli ve mekâna özel bazý belirli dualar olduðunu hissettiði için bu soruyu sormuþtur. Bu çocuk rabbi olarak gerçek iliþkisini idrak ediyor. Anne-babasýndan alýþtýðý þekilde bunun devamlý olduðunu biliyor. Ýþte çocuk bunun üzerine eðitilirse Allah’ýn izniyle Salih biri olur. Kendi akranlarý ve iliþkide olduðu kimseler üzerinde de etkisi olur.
Çocuðun dua ve Allah ile olan iliþkisi üzere yetiþmesine bazý hikâyeler verilebilir: dört yaþýna basmýþ bir küçük çocuk günlerden bir gün on üç yaþýndaki ablasýnýn giydirdiði yeni bir elbiseyle annesine geldi. Annesi ona býrak da sana yeni elbise giydiðinde hangi dua edeceðini söyleyeyim mi, o ben demiþtim. Anne þaþýrýr ve çocuðun bu duayý ezberlemediðini bilmektedir. Çocuk annesine ablam söyledi ve ben de tekrarladým, der. Ýþte bu ablanýn Saliha olmasý diðer küçük kardeþleri üzerinde etkili olduðunu görmekteyiz.
Çocuklarýna yakýn anneler, sayfa 25
Allah en iyi bilendir.
**{Legacy activities, comments etc counter: 1579; topic series: 6; forum: MediaTurkish; language: turkish; associated: 6- /*}